Инвест

Ефектът на Линди и земеделската земя като инвестиционен актив

Картинка на блог статията

Колко световно утвърдени компании ще оцелеят в следващите 20-30-50-100 години?

Ако искате да знаете колко дълго може да разчитате на даден инвестиционен актив, то най-важният въпрос който трябва да си зададете е: 

Колко дълго е продължило съществуването му до този момент?

Колкото по-стар е въпросният инвестиционен обект, толкова по-голяма е вероятността той да оцелее и за в бъдеще.

Една стара технология има повече от 99 процента шанс да остане, а една нова технология има шанс едно на 10 000 да оцелее. Това е ефектът на Линди.

Все още използваме вилицата и колелото, но не се знае дали ще използваме смартфоните си след 10-20 години. 

Индексът Dow Jones Industrial Average е създаден през 1896г. През годините от индекса постепенно изпадат всички водещи компании. Последният оцелял мохикан е индустриалния конгломерат General Electric Co, който изпада след близо 100 години престой в състава на престижният бенчмарк през 2018г.

През 1975г. компаниите в S&P 500 остават в престижния индекс средно 60 години.

Днес средният живот на компаниите от S&P 500  е от 10 до 20 години. 

Принципът на съвременния капитализъм е, че никой не остава на върха прекалено дълго време. Технологичните парадигмите доста бързо се сменят. Днешните величия най-вероятно скоро ще са в пепелищата.

Единствените компании, които са се утвърдили и остават през вековете, са добре позиционираните ферми от семеен тип, които произвеждат качествени млечни продукти.

Основният производствен актив с който тези семейни ферми развиват своя бизнес е земеделската земя. Ако използваме оценъчна скала използваща ефектът на Линди ще видим, че земеделската земя е единственият сериозен инвестиционен актив, който е демонстрирал своята сила и устойчивост в съревнованието с времето. Само тя е преодоляла всички удари и угрози на вековете и хилядолетията.

Времето е единственият значим измерител по отношение на бъдещето.

Времето е единствената благонадеждна техника с която да проверим устойчивостта на даден инвестиционен актив.

Нещата които са се запазили за дълго време не "стареят" като хората, а "стареят" наобратно.

Всяка година, която преминава без унищожение на даден обект, удвоява допълнително очакваната продължителност на живота му.

Когато търсим качествени дългосрочни активи трябва да знаем, че бъдещето е съставено от онези части на миналото, които са се развивали и устоявали, минус онези части от миналото, които са най-податливи на разпадане.

Всъщност бъдещето вече е тук, но най-важните му елементи са се случили много отдавна.